Boek een gratis adviesgesprek van 15 minuten!

Spanningsklachten door oud patroon

opstelling over bagage uit het verleden meenemen

Wat je vanuit je vroege jeugd hebt aangeleerd is lastig om zelf onder ogen te zien. Je weet immers niet beter. Een opstelling op tafel hielp Sabine om in te zien dat haar spanningsklachten voortkwamen uit een oud patroon van altijd voor anderen zorgen. 

Sabine is getrouwd en moeder van drie kinderen. Ze heeft het gevoel de hele dag achter de feiten aan te lopen. Ze is druk met haar gezin, werken, huishouden, en haar vriendinnen wil ze ook regelmatig zien. Al deze ballen in de lucht houden is een grote uitdaging en zij voelt zich regelmatig overbelast. Haar klachten zijn, gevoelens van stress die zich uiten in hyperventilatie, spanningen in haar lichaam en vermoeidheid.

Ze heeft een afspraak bij Rachel. Samen brengen ze het gezin van herkomst van Sabine neer. In de sessies die volgen ontvouwt zich het verhaal van Sabine en wordt in kaart gebracht hoe haar leven is verlopen en welke copingsstrategieën zij geleerd heeft.

Voorbij eigen grenzen

Sabine vertelt dat zij altijd voor haar jongere broertje en zusje heeft gezorgd. Haar moeder was ernstig ziek en haar vader had een drukke baan. Tijdens het gesprek worden patronen duidelijk. Door de zorg voor haar jongere broertje en zusje heeft ze jong geleerd om haar eigen behoeften en wensen ondergeschikt te maken aan dat wat er op dat moment nodig was; de zorg voor haar broertje en zusje. Daarmee kwamen haar eigen behoeften en wensen op de achtergrond te staan. Ze heeft nooit geleerd om hier bewust bij stil te staan en te voelen wat ze zelf nodig heeft. In haar opvoeding werd ze gevraagd om constant haar grenzen te verleggen. Wanneer Rachel aan Sabine vraagt om haar poppetje met haar gezicht van het verleden naar het heden te zetten, valt het kwartje. Ze doet nog steeds wat ze altijd heeft gedaan: zorgen dat het niemand aan iets ontbreekt, maar stil staan bij eigen behoeften doet ze nog steeds niet. De opstelling van poppetjes op tafel geven Sabine het inzicht dat zij altijd voor iemand aan het zorgen is en voorbij haar eigen grenzen gaat.

Stapje voor stapje

In de periode dat Sabine voor coaching op tafel komt oefent Sabine met het in kaart brengen van haar eigen behoeften en is hiermee aan het oefenen. Zowel in haar relatie, als op haar werk als in de opvoeding van haar eigen kinderen. Ze oefent met het innemen van ruimte. Dit gaat niet vanzelf en het zijn elke keer stapjes. Maar al die stapjes zorgen er voor dat ze steeds beter voelt wat ze wil en nodig heeft. Haar lichamelijke spanningsklachten nemen af en ze geniet meer van haar gezin.

Coaching op tafel heeft geholpen bij het in kaart brengen van de patronen waar Sabine elke keer kwam. Door het in kaart te brengen heeft Sabine het gevoel van regie te ervaren en in kleine stapjes te kunnen werken aan zichzelf.

Benieuwd wat een opstelling op tafel voor jou kan doen? Lees meer over onze werkwijze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll naar boven