Boek een gratis adviesgesprek van 15 minuten!

Een ‘perfecte’ ouder kijkt zijn eigen imperfecties aan in de spiegel

Wanneer we geraakt worden door ons kind, zijn we geneigd te kijken naar het gedrag van ons kind en de schuld bij het kind neer te leggen. Je kind is boos, explosief of vervelend. We kijken naar waarom ons kind doet wat hij of zij doet. Dit is ontzettend belangrijk om te begrijpen hoe het met je kind gaat en te achterhalen of er meer speelt dan alleen de uitbarsting. Of dat je kind moe is, honger heeft, er iets onrechtvaardigs is gebeurd of dat dit een symptoom is van een veel groter (onderdeel van een) probleem.

Los van de factoren die kunnen spelen bij je kind is het essentieel om stil te staan bij waar je zelf door getriggerd raakt. En dat is precies waar deze blog over gaat.

Helicopterview

Wanneer je systemisch gaat kijken naar een voorbeeld als de bovenstaande, dan zouden we vanuit verschillende invalshoeken naar een situatie kijken. Maar vooral: wat maakt dat specifiek dit gedrag jou als ouder raakt? Dat het je raakt voel je omdat je zelf explosief reageert op je kind, uit contact gaat me je kind, je afzondert of je afgewezen voelt door je kind en dan vanuit wanhoop moet huilen.

Stilstaan

Belangrijk is om juist bij dit soort situaties stil te staan en te kijken naar de verschillende elementen. Wanneer we samen met jou optrekken in een sessie of traject bij Coaching op Tafel, gaan we stilstaan bij wat er gebeurt bij jou, welke emoties je hierbij voelt en welke coping-strategie je hierbij inzet. Door deze twee componenten uit te pluizen – de emoties en je coping-strategie – ontstaan er twee bronnen van informatie over de verklaring van je eigen gedrag.

Spiegelen

Kan het ook zijn dat je kind reageert op jouw onbewuste stress en spanning, die je gedurende de dag hebt opgebouwd? En welke je (onbewust) meeneemt in het contact met je kind, dat je kind dit spiegelt? Mag dit ook een optie zijn die je afweegt?

Trigger onvoorspelbaarheid

Bijvoorbeeld: stel je voor dat je kind explosief reageert. Jij reageert daar ook explosief op. Dan krijg je hard tegen hard. Qua gevoel kan het zijn dat je overspoeld raakt door de forse emoties die ineens ontstaan bij je kind. Je wordt geraakt door de onvoorspelbaarheid in het moment. Je neiging is om zelf (fors) te reageren op de escalatie van je kind, vanuit die trigger van onvoorspelbaarheid. Het effect is dat het van kwaad tot erger gaat en de emoties alle kanten op vliegen.

Als we kijken naar jouw rol als ouder en opvoeder gaan we op zoek naar jouw trigger. Stel je in dit geval voor dat onvoorspelbaarheid jouw trigger is. Samen zoeken we dan uit of je eerder in je leven een trigger hebt gevoeld rondom het thema onvoorspelbaarheid. Bijna altijd zit er in je jeugd in de relatie met je eigen vader of moeder een thema rondom dit onderwerp.

Dat kunnen eenmalige op zichzelf staande situaties zijn geweest, of langdurige gevoelens die je hebt ervaren. Ergens heb je een coping-strategie ontwikkeld om zo om te gaan met deze emoties. Die coping-strategie heeft je toen goed geholpen alleen nu, in de opvoeding van je eigen kind, staat het je in de weg.

Wanneer je jaren later in je ouderrol als vader of moeder diezelfde onvoorspelbaarheid tegen komt in de emoties van je kinderen, kun je dusdanig getriggerd raken dat je met oude pijn reageert naar je kind. Je reageert dus met een coping-strategie die jou eerder zo geholpen heeft om destijds om te gaan met de omstandigheden.

Oplossing?

Je krijgt veel inzicht door voor jezelf helder te hebben waar je in wordt geraakt. Stil staan bij de vraag “hoe zit ik erbij vandaag?”, kan helpen om te onderzoeken of jouw kind daarop reageert.

Het helpt om vanuit die bewustwording van tevoren te bedenken welke strategie je toepast en dit ook aan te kondigen. “Wanneer jouw explosieve gedrag mij raakt, ga ik even op een stoel zitten om rustig te worden”. Een manier die je in kunt zetten is een time-out bedenken die je in kunt bouwen als je kind intens, explosief of onverwachts heftig reageert.

Imperfectie ouders

Als je nu denkt; die Ingrid en Rachel, die weten precies hoe het moet en zijn perfecte opvoeders… dat zeker niet. Wij worden net zo goed getriggerd en schieten uit onze slof en worden geraakt door uitdagende momenten in het opvoeden van onze kinderen.

Het gaat ook niet om het perfect opvoeden, het gaat om jezelf in de spiegel kunnen kijken, mogen toegeven dat het soms gewoon super ingewikkeld is om op te voeden en dat je vaak ook gewoon maar wat doet waarvan je denkt dat het goed is.

Ons punt gaat erover dat we het belangrijk vinden dat je dat ‘opruimt’ wat een gezonde opvoeddynamiek met je kind in de weg staat. Het kunnen grote thema’s zijn, maar ook kleine thema’s die juist door er mee aan de slag te gaan, net kunnen zorgen voor de puntjes op de i.

Mocht je nu denken; dat lijkt me wel wat, bepaalde situaties uitpluizen vanuit mijn ouderschap; wees welkom!

We bieden altijd een gratis (online) kennismaking zodat je kunt kijken of jouw vraag past bij wat we bieden.

Na de kennismaking beslis jij of je een losse sessie wilt boeken of aan de slag wil met een traject.

Scroll naar boven